26. 6. 2006

Proč dialog?

Vložil petr klásek, 26. Červen 2006 - 10:36
Kdo, ne-li ty, a kdy, ne-li teď? Johanka z Arku
Toto je úvodní článek stránky zaměřené na mezináboženský dialog. Podtitulek, jak asi chápete, má dodávat odvahu především autorovi článku :-) Proč tedy dialog?
Snaha o vznik takové stránky má více rovin motivace. Jednak je to snaha takový dialog podporovat prostě proto, že ho považuji za potřebný a smysluplný.

Dále si myslím, že o dialogu sice u nás už málokdo řekne, že je nesmyslný, jen někteří ho však znají osobně – dialogická setkání jsou spíše záležitostí nemnohých zástupců svých církví. Za potřebné tedy považuji takové aktivity, které dialog zpřístupňují všem, a zejména lidem, kteří nemusí být zrovna špičky v nějaké organizační nebo odborné struktuře. Tím jej však nechci vnucovat těm, kteří o něj nemají zájem.
Dalším důvodem proč se snažit provozovat takovéto stránky je počet současných zájemců o dialog. Takových lidí je hodně i málo. Říkám hodně, protože téma mezináboženského diaogu skoro vždy zaujme mnohé z lidí, s kterými hovořím, a nejsou to jen lidé věřící. Mnoho lidí považuje dialog v dnešním světě za důležitý. Ale současně je komunita lidí, kteří se rádi pustí do praktické akce velmi rozptýlená. Je docela problém se setkávat a komunikovat osobně – přestože je tu společný zájem. Internet v takovém případě považuji za docela dobrý nástroj, propojující a zprostředkující – tedy pokud se nezaměňuje cíl a prostředek.
A také je tu moje osobní rovina. K dialogu přistupuji nejen z pozice určité nauky, ale musím akceptovat i svoji situaci. Protože moje rodina se rozrůstá a času na organizování osobních setkání je málo, rád bych se pokusil být efektivnější – pokud možno ve spolupráci s co největším počtem lidí, s nimiž mne spojuje společné směřování.
Pokusím se naznačit, kam by měly směřovat tyto stránky. Obávám se, že budou skromné, pokud jde o kvantitu a grafické provedení. Patrně budou spíš připomínat blog nebo fandovskou informační stránku než odborně zaměřenou religionistickou publikační plochu. Přesto však budou mít svoji odbornou garanci. Budou podporovat diskusi, o její formě budeme ještě diskutovat:-) Redakční tým by měl být pestrý, pestré by měly být i příspěvky a odkazy. Stránka by se měla rozjet do konce roku – radši si dávám rezervu. Teprve po dosažení nějaké úrovně vyladění ji budeme šířeji inzerovat.
Pokud však čtete tento článek, ať už jste na tento odkaz klikli ze zvědavosti, ze zájmu, či vás někdo navedl :-), budu vám vděčný za jakékoliv nápady, připomínky, odkazy, postřehy, pocity a informace ohledně mezináboženského dialogu a jeho webové podoby. Máte tak možnost konkrétně ovlivnit podobu těchto stránek. Pro inspiraci přidávám odkazy na některé anglicky psané dialogové stránky:
http://astro.temple.edu/~dialogue/iiid.htm
http://www.monasticdialog.com/
http://www.wcc-coe.org/wcc/what/interreligious/index-e.html

Žádné komentáře:

Okomentovat